Vatrogasni dom - Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir

VATROGASNI DOMVatrogasni dom DVD-a Trogir nalazi se na zapadnom izlazu iz Trogira, točnije kilometar udaljen od kamenog mosta na ulazu u Grad, prema Segetu Donjem. Adresa doma je Kardinala Alojzija Stepinca 110, Trogir.


Njegova izgradnja službeno je počela 28. ožujka 1991. god. kada je tadašnji gradonačelnik Trogira Joško Ivačić položio kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma. Naime, od 1966. god. vatrogasni dom se nalazio na otoku Čiovu u zgradi Madirazza, uz punu toleranciju te obitelji. Polaganim rastom Društva i vatrogasne tehnike tokom godina, kao jedan od najvećih problema pojavilo se pitanje adekvatnih prostorija.Poduzimanjem raznih javnih manifestacija, Društvo velikim zalaganjem uspijeva pribaviti sredstva za otkup terena sadašnjeg doma i postaje vlasnikom tog terena 1987. godine. Do 1991. godine dobrovoljnim radom članovi Društva čiste teren i pripremaju za gradnju. Međutim, iste godine počinje i Domovinski rat u Hrvatskoj pa se dom gradi uz brojne poteškoće i prekide. Ipak 1995. god. novi vatrogasni dom ipak je u većoj mjeri završen i svečano otvoren iste godine. Financijsku pomoć za njegovu izgradnju pružilo je nekoliko tadašnjih trogirskih organizacija: PZ Obnova, Plošnjak i Jadroplastika bez čije bi pomoći gradnja doma bila neizvediva.


Premještanjem u novi vatrogasni dom stvoreni su povoljni uvjeti za daljnji razvoj i aktivnosti vatrogasaca, a dom polagano postaje sjedište i okupljalište brojnog članstva svih dobi, najviše mladeži. Ukupna površina doma iznosi 600 m2, a sastoji se od vatrogasnog operativnog centra Trogir, ureda zapovjednika, učionice, spavaonice, kuhinje, svlačionice, spremišta kao i garažnog prostora i prostora za alat.Nažalost i na današnji dan vatrogasni dom nije dovršen, a njegovi članovi već godinama vlastitim naporima nastoje svoj dom privesti kraju. Tako je trenutačno u tijeku izgradnja ogradnog zida i kapije doma kao i žbukanje fasade. Ovisno o financijskim mogućnostima u bližoj budućnosti je u planu i podizanje gornjeg kata kao i izgradnja vatrogasnog tornja.

© Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir